Sakarya Üniversitesi Sanatsal Zekâ Öğrenci Topluluğu tarafından “II. Abdülhamid Han\'ın Dehası” adlı bir konferans düzenlendi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi\'nde gerçekleştirilen konferansa Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ve Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, konuşmasında Osmanlı tarihini Batılılardan öğrenmeye çalışanların Batı\'nın amigosu gibi konuştuklarını söyledi. II. Abdülhamid\'e karşı bir direnç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sofuoğlu, “Abdülhamid\'e karşı direncin arkasında başka bir şey var, gerçekten arı kovanına çomak sokmuştur. Arı kovanına çomak sokan bir padişah, tabii ki aşağılanmaya çalışılır” dedi.
"Elinizde zenginlik olduysa \'tehlikeye açıksınız\' demektir"
II. Abdülhamid’in elindeki imkânları kullanmaya başlamasıyla başına bela aldığını ifade eden Prof. Dr. Sofuoğlu, “Elinizde zenginlik olduysa \'tehlikeye açıksınız\' demektir. Osmanlı\'nın elinde Akdeniz var. Akdeniz, büyük bir hazine. Akdeniz\'in büyük kısmı hala elimizde, hala başımız belada. Abdülhamid\'in başına bela olan şeyler, bu zenginlikleri kullanmasıydı. Sorun burada işte” diye konuştu.
Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu da, II. Abdülhamid döneminde yapılan projelerden örnekler verdi. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, “II. Abdülhamid döneminde bin 500’e yakın proje üretildi. Bunlara yaklaşık olarak 150 milyon altın harcandı. Anadolu’nun hangi tarafına giderseniz gidin mutlaka Abdülhamid döneminde yapılmış bir eserle karşılaşırsınız” şeklinde konuştu.